Inici » Autor del mes, Biblioteca Montbau - Albert Pérez Baró, Destacat, Gènere negre, Novetat

Autor del mes: George V. Higgins

13 març 2013 Sense Comentaris

George V. Higgins va néixer a Brockton (Massachusetts) l’any 1939. Després d’uns primers anys dedicats al periodisme, es va graduar en Dret i va exercir com a fiscal i advocat, professió que va compaginar amb la d’escriptor i docent als centres on es va formar acadèmicament, la Universitat de Boston i el Boston College.  Durant set anys va treballar per al govern dels EUA en la lluita contra el crim organitzat a la zona de Boston. Aquesta activitat va inspirar moltes de les seves novel•les.

Al 1970, va publicar  Los Amigos de Eddie Coyle, primera d’una sèrie de vint-i-set novel•les, i també la que li va donar més fama i prestigi. Al 1973, va ser adaptada al cinema per  Peter Yetes amb Robert Mitchum en el paper d’Eddie Coyle. Malgrat l’èxit del seu debut, George V. Higgins és un escriptor força desconegut. Fins i tot, The Rough Guide to crime fiction, editada per Penguin, el considera un dels escriptors més subestimats de la historia recent. La primera edició de The Friends of Eddie Colye a Espanya la va publicar l’editorial Noguer als anys setanta sota el títol lliure de El chivato. L’any 2011, Libros del Asteroide va tornar a editar la novel·la amb una nova i excel·lent traducció de Montserrat Gurguí y  Hernán Sabaté.

Considerada per alguns experts com una de les millors novel•les negres del segle passat, la publicació de The friends of Eddie Colye a la dècada dels setanta va revolucionar el gènere a EUA.  Higgins va introduir a la seva obra l’ambient amb el que estaba familiaritzat professionalment, dotant els seus personatges d’un hiperrealisme inèdit. Els seus diàlegs, les seves trames i els seus personatges s’allunyen dels tòpics que fins llavors imperaven el gènere, deixant enrere les maniquees distincions entre bons i dolents per endinsar-se en els autèntics i complexos problemes dels quals està feta la vida.

Per a l’escriptor Dennis Lehane,  “Los amigos de Eddie Colye és probablement una de les quatre o cinc millors novel•les negres mai escrites (…) Projecta una ombra tan allargada, que tots els que maldem per el gènere conegut com American Noir ho fem al seu deixant. Com és possible que un llibre tan breu, amb descripcions mínimes i sense herois, hagi aconseguit l’estatus d’obra mestra moderna? (…) No tornarem a llegir a ningú com ell”

De la resta de la seva producció disposem de  La Jugada d’en Digger (1973) i Mátalos suavemente (1974).  Aquesta darrera  ha estat també adaptada al cinema recentment per Andrew Dominik amb Brad Pitt com a protagonista.  George V. Higgins és també autor de llibres de contes i de pensament polític, d’esports i literatura.  Va morir en 1999.

Trailer “Mátalos suavemente” (Andrew Dominik, 2012)

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.