Inici » Barcelona Cinema, Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Novetat

Barcelona cinema… PERRAS CALLEJERAS (José Antonio de la Loma, 1985)

22 febrer 2013 Sense Comentaris

La nova novel·la de Javier Cercas, Las leyes de la frontera, se centra en la delinqüència juvenil del postfranquisme, en aquest cas a la Girona de 1978. El mateix Cercas diu que la seva anterior novel·la Anatomía de un instante, la visita a l’exposició Quinquis dels 80 del CCCB al 2009, junt amb l’autobiografia 25 anys i un dia de Carles Monguilod, (advocat de El Vaquilla), van ser la inspiració per a escriure la novel·la .

La delinqüència juvenil en l’època de la transició va acabar generant una cultura pròpia, periodística i cinematogràfica principalment, inspirada en els petits mites urbans que va crer la “generació Vaquilla” com diu Josep Ramoneda en el pròleg de l’exposició Quinquis dels 80. La transició va coincidir amb una greu crisi econòmica i conflicitivitat social que va dur als famosos Pactos de La Moncloa. La marginalitat social dels joves que ni tenien feina ni veien futur possible, va ser conreu per a la radicalització del consum de drogues a la perifèria de les grans ciutats.

Tota aquesta introducció ens serveix com a pretext per a parlar-vos en la secció d’avui del cinema quinqui. Producte  de la seva època, aquest cinema reflectia les aventures delictives d’uns joves que els mitjans de comunicació es van encarregar d’amplificar, fent-ne mites urbans que generaven en la població admiració i temor alhora. La pel·lícula que va inaugurar el gènere és Perros callejeros (de la Loma, 1977), de la qual en van sorgir dues seqüeles, constituint-se en una trilogia. En total a Espanya  s’estima que es van rodar una trentena de films d’aquestes característiques. José Antonio de la Loma, Eloy de la Iglesia, Vicente Aranda, Carlos Saura, són alguns dels directors que van fer pel·lícules d’aquest moviment.

La pel·lícula que us portem avui és Perras callejeras, de l’any 1985, dirigida pel barceloní José Antonio de la Loma (1924-2004). Aquell any, de la Loma va dirigir dos films, l’esmentada Perras callejeras, cine quinqui en clau de comèdia  i Yo, el vaquilla, de to realista que tant d’èxit li havia reportat en els 80’s, en aquest cas recreant la història de Juan José Moreno Cuenca.

Així com en l’originària Perros callejeros els actors eren delinqüents de carrer, la seva variant femenina Perras Callejeras va comptar amb un elenc d’actrius i actors professionals. Berta (Sonia Martínez) acaba de sortir de la presó i una amiga seva, catòlica i conservadora l’acull a casa seva i la vol ajudar a reinsertar-se, però el seu ex-xulo li ho impedirà. Crista (Teresa Giménez), prostituta i carterista viu amb el seu padrastre alcohòlic. Sole (Susana Gentís), cunyada de Crista viu en un pis que li paga un amant i vol aconseguir diners per a treure de la presó el seu nòvio (Tony Isbert).  Les tres amigues decideixen formar una banda delictiva i donar cops més ambiciosos. Els  seus antagonistes són un parell de policies dedicats a tractar amb tota mena de personatges de la Barcelona canalla, interpretats per Gabriel Renom i Martín Garrido. Però no us desvetllarem tot l’argument de la pel·lícula, si voleu saber-ne més, aquí trobareu una ressenya molt completa i una part dels diàlegs delirants d’aquesta pel·lícula.

La pel·lícula té lloc a Barcelona, però els exteriors es mostren en plans tancats. Els lloc on opera la banda de les tres noies són els barris alts, també atraquen un restaurant de la zona alta, que no hem identifitat. Els llocs de rodatge que consten als títols de crèdit de la pel·lícula són: la Jefatura Superior de Policia de Barcelona, Jefatura de la Guàrdia Urbana, la Direcció General d’Institucions Penitenciàries i la Discoteca Zafiro, que hem averiguat que va existir als anys 70 i 80’s al carrer Creu Coberta de Sants, i que era un lloc freqüentat per les bandes del període quinqui.

Bibliografia

Balló, Jordi. Cinema català : 1975-1986. Barcelona : Columna, 1990

Perras callejeras [enregistrament vídeo]. Escrita i dirigida per José Antonio de la Loma, 1985.

Quinquis dels 80 : cinema, premsa i carrer : [catàleg de l’exposició]. Barcelona : Centre de Cultura Contemporània de Barcelona : Diputació de Barcelona, cop. 2009

 

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.