Inici » Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Destacat, Novetat, Poesia

Recordem a… Sylvia Plath

11 febrer 2013 Sense Comentaris

Commemorem els 50 anys de la mort de…

 

Sylvia Plath

Sylvia Plath (Boston, Mass., EUA 27 d’octubre de 1932 – Londres, Regne Unit, 11 de febrer de 1963) va ser una editora i poeta estatunidenca, tot i que també va escriure novel·la i relats curts. És juntament amb Anne Sexton i Robert Lowell una de les principals figures de la poesia confesional, on la intimitat de l’autor esdevé matèria poètica.

D’ençà molt jove Sylvia va mostrar una gran capacitat per a la poesia, començant a publicar poemes als 8 anys, moment en que morirà el seu pare i que la traumatitzarà de per vida. Continuarà publicant a revistes dels EUA amb cert èxit.

Excel·lent estudiant, en 1950 comença els estudis universitaris al Smith College. La victòria en un concurs de relats curts li proporciona una plaça com a coeditora d’una revista i passa l’estiu de 1953 a Nova York. Serà en aquest moment on comença la seva afecció depressiva i el primer intent de suïcidi. L’estiu a Nova York li servirà d’inspiració per a la seva novel·la autobiogràfica La Campana de Vidre.

Es ingressada durant sis mesos a un psiquiàtric, on experimentà una milloria notable. Tornà a la universitat i es graduà amb honors, aconseguint una beca per a Cambridge, al Regne Unit. Allà continuà una intensa producció poètica publicant a la revista Varsity.

El febrer de 1956 coneix al poeta Ted Hughes, casant-se quatre mesos després. El 1957 tornen als EUA on comença a assistir al seminari de Robert Lowell; on també assisteix Anne Sexton. Tots dos l’animaran a escriure a partir de la seva experiència, amb una perspectiva més femenina i parlar de la depressió i els intents de suïcidi. El matrimoni tornarà a Anglaterra en 1960 en quedar-se embarassada de Frida. Nicholas naixeria dos anys més tard. El mateix 1960 Plath publica el seu primer poemari: The Colossus, i un any després acaba la novel·la La Campana de Vidre, que publicà en 1963 amb el pseudònim de Victoria Lucas.

El 1962 Sylvia es separa de Ted Hughes, que té una amant, marxant amb el nens a Londres. És un època de gran creativitat i producció poètica de Plath però marcada de recaiguda en la malaltia. Sola, amb dos infants, sense diners i malalta, al febrer del 1963 es suïcidà.

El seu marit edità tota la seva obra i la publicà pòstumament. El recull Ariel (1965) la donarà fama amb una poesia crua i obscura on descriu l’espiral que l’arrossega cap a la bogeria. Arbres d’hivern serà publicat el 1971. Finalment, el 1981 sortirà la Poesia Completa que li valdrà a Plath ser la primera guanyadora del Premi Pulitzer en poesia de manera pòstuma el 1982 i ser reconeguda com una de les poetes més important del segle XX.

L’obra de Sylvia Plath es troba traduïda al català per la poeta tarragonina Montserrat Abelló.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.