Inici » Autor del mes, Destacat, General, Novel·la barcelonina, Novetat

Autor del mes: Jaume Benavente I

9 febrer 2013 Sense Comentaris

Jaume Benavente i Cassanyes és un escriptor barceloní, autor d’una quinzena de llibres. Durant la seva primera infantesa va viure al Brasil, on havia emigrat la seva família. És llicenciat en Belles Arts, i ha treballat com a dibuixant, auxiliar de biblioteques, documentalista i conservador de museus, entre altres oficis. Actualment, viu a Barcelona.

És considerat un autor creador d’atmosferes, d’un cert nomadisme, té un marcat accent existencial, de reflexió moral i amb un gran interès pel viatge literari. Ja siguin novel•les, relats, dietaris de viatges o novel•les juvenils, la seva obra integra un corpus únic, amb variacions al voltant dels temes que apareixen al seu imaginari: la recerca d’un lloc al món, la lluita contra l’adversitat, la trobada o confrontació entre la Història i l’existència individual, l’elaboració o creació d’un paisatge a partir de la percepció de qui l’habita o qui hi transita, el pas del temps, la frontera entre ficció i realitat, el viatge com a experiència catàrquica i la melangia com a una forma de vida.

Després de la publicació del seus primers llibres, El factor climàtic (1990) i Vides invisibles (1994), va iniciar un cicle centrat en el món portuguès i atlàntic, amb les novel•les Camps de lava (2000), Masurca de Praia (2001), Llums a la costa (2007) i el dietari de viatges Viatge d’hivern a Madeira (2004). A més a més, va pubicar altres llibres com la novel•la Nocturn de Portbou (2003), el llibre de relats L’ajudant de Kepler (2006) i diferents novel•les juvenils, entre les quals destaca Història d’amor a Sarajevo (2005).

Al 2010 apareix la novel•la El quadern de Nicolaas Kleen, l’inici d’una sèrie de narrativa negra al voltant del personatge la inspectora de policia holandesa Marja Batelaar i que té per escenari principal la ciutat d’Amsterdam i alhora el paisatge europeu. Finalment el gener de 2013, ha publicat un llibre de viatges Dietari de Porto i la novel·la Lluny d’aquí.

Ha guanyat diversos guardons, entre els quals destaca el Premi Ciutat de Tarragona de novel•la Pin i Soler, amb Llums a la costa, el Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil, amb Història d’amor a Sarajevo i el Premi Lleida de Narrativa, amb Viatge d’hivern a Madeira i Benvingut Oliver de Narrativa per Dietari de Porto.

Diferents llibres seus han estat traduïts a l’espanyol i l’italià.

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.