Inici » Activitats, Destacat, General, Itineraris literaris, Novetat

Ruta literària de les fonts Canaletes de Barcelona

19 gener 2013 2 Comentaris

Si beveu aigua de la Font de Canaletes sempre més sereu uns enamorats de Barcelona i per lluny que us n’aneu tornareu sempre”  (dita popular)

La part més alta de la Rambla, a tocar de la plaça de Catalunya, rep el nom de Canaletes, ben coneguda per tots els barcelonins i barcelonines i un dels indrets més animats de la ciutat. Aquest nom prové per l’existència d’una antiga font que hi havia a l’Estudi General, precedent de la universitat actual. Una font on uns canalons abocaven l’aigua en una mena d’abeurador. Després de la destrucció de les muralles se’n va instal•lar una de més moderna i la seva aigua va agafar fama perquè venia de la mina de Montcada.

Hi ha una llegenda que diu que qui beu aigua de la font torna sempre a Barcelona. Es troba baixant la Rambla a la dreta, poc abans d’arribar al carrer dels Tallers, i durant molts anys, en acabar-se els partits de futbol, els afeccionats s’hi reunien al voltant i formaven tertúlies molt animades. Als anys setanta, a les acaballes de la dictadura franquista i el principi de la democràcia, aquest també va ser un dels grans escenaris de les manifestacions que reclamaven el retorn de la llibertat.

Canaletes és un punt de celebracions  i trobades. Ha donat nom a un model de la Fundició Colomer que es comercialitza a tot el món. El model va ser un encàrrec de la ciutat de Barcelona per la Fira Universal de 1888 i Colomer és l’empresa encarregada de la restauració de la Font de Canaletes. És per aquesta raó que podeu trobar fonts de Canaletes no només a difernts punts de la ciutat sinó a llocs tant diferents com Cuba, a la Plaça Barcelona de Buenos Aires, a Cartagena (Colombia), a Montevideo, Puerto Rico, Ecuador o León (Mèxic).

Us proposem tot seguit una ruta de fonts canaletes de la nostra ciutat i una proposta litèraria:

1. Carrer Luís Antúnez (cantonada Riera de Sant Miquel)
2. Gran de Gràcia (a la Plaça de Trilla)
3. Al lateral de la Ronda de dalt (tocant al Parc de Cervantes)
4. Pça Stes Creus (Horta)
5. Gran de Sant Andreu, 324
6. Carrer de Sant Adrià (cantonada carrer Cretes)
7. Via Trajana, 30
8. Carrer Fluvià (davant de l’ambulatori)
9. Carrer Hartenbusch
10. Carrer Blasco de Garay
11. Avinguda Paral•lel (cantonada Ronda Sant Pau)
12. Plaça de Sant Agustí Vell
13. Portal de l’Angel / Santa Anna
14. Gran Via (cantonada Rambla Catalunya)
15. Gran Via (cantonada Pau Claris)
16. Plaça de la Barceloneta
17. Carrer de la Vall d’Ordessa

Més informació: mayteduarte62@gmail.com,  http://www.klera.es/

 BIBLIOGRAFIA

 100 Fuentes de Barcelona / Sempronio ; fotografías de Ramón Vilalta. Barcelona : Sociedad General de Aguas de Barcelona, 1972.

Barcelona art i aigua : fonts públiques i ornamentals / fotografies Pere Cesàreo. — 1ª ed. — Barcelona : Ed. Aldina, 1986. Demaneu la reserva d’aquest document

Barcelona fuente a fuente / Manuel Vázquez Montalbán ; epígrafes, índices y biografías: Antoni Comín ; recopilación histórica: Cristóbal López ; [fotografías] Manel Armengol… [et al.]. [Barcelona] : Repsol, 1990.

L’Enginy de Carles Buigas : 1898-1979. — Barcelona : Ajuntament de Barcelona : Agbar, Aigües de Barcelona, DL 1998. Demaneu la reserva d’aquest document

Lluis Marsillach,  “Las Fuentes públicas, ornato de la urbe” dins Barcelona suplemento ilustrado de la Gaceta Municipal. Barcelona : Ajuntament, 1955- 1576-9259 Any 2, núm. 13 (gen. 1956), p. 10-14

2 Comments »

  • pere carabi said:

    Hola,
    només us volia dir que a la Pça Eivissa d’Horta, no hi ha cap font Canaletes. Està a la Pça Stes Creus del mateix barri. Antigament hi havia l’Ajuntament de la vila en aquesta plaça.
    cordialment,
    Pere Carabí

  • Ares said:

    Si vols ampliar la ruta, has de venir a Buenos Aires on a la Plaça Catalunya, al barri de Recoleta també hi ha una rèplica de la font.

    La veritat és que Baires hi ha moltes coses relacionades amb els catalans: http://fuetimate.wordpress.com/2012/09/11/11-de-setembre-i-sentir-se-com-a-casa/

    Per aquest 11 de setembre ja estem preparant una altra ruta, amb una gran sorpresa: una frase en català en una de les cúpules d’un edifici d’una de les avingudes més transitades de la Capital.

    Per cert, a Montevideo també hi ha una rèplica de la font!

    Fuet-i-Mate

    Salut
    Ares

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.