Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Etapes, Itineraris literaris

La Felicitat: Etapa 13. Primera part

15 gener 2010 Sense Comentaris

L’any 1897 els germans G. i M. Pompidor, fondistes terrassencs d’ascendència francesa, inauguren la Maison Dorée a la plaça de Catalunya núm. 22, i ben aviat el convertiren en l’establiment de més classe i qualitat de la ciutat. Alfons XIII hi anava sempre, i era el punt de trobada de la millor societat.

Fou el primer local que instal·là una porta giratòria i es comentava que l’energia generada pels clients en entrar i sortir l’ aprofitaven per a fer anar la màquina que molia el cafè, situada al soterrani. També introduí el te, anunciat amb el rètol “Five o’clock tea a las 7 de la tarde”. Acollí nombroses tertúlies d’ allò més diverses i integrades per gent de molt pes. El pintor Ramon Casas s’ hi enlluernà amb la bitlletaire Júlia, que convertí en la seva model i, després en esposa.

Tancà el 1918, però la seva fama motivà que s’emprés el mateix nom per a un altre establiment obert al número 7 de la mateixa plaça, que no assolí, però, la mateixa categoria.


Interior de la Maison Dorée

Font: Enciclopèdia de Barcelona vol 3. Directors: Ramon Alberch i Fugueras i Jesús Giralt i Radigales. Enciclopedia catalana 2006

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.