Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Destacat, Etapes, Itineraris literaris, Novel·la barcelonina, Novetat

El mar de la tranquil·litat: Etapa 3

24 desembre 2012 Sense Comentaris

Prop del Parc de la Creueta del Coll, hi havia una empresa que tenia gran importància pel barri: l’Editorial Bruguera, que avui és el Centre Cívic.

Pàg. 56

   Després d’acomiadar-se dels tres vells jugadors, va sortir amb mi i l’ampolla de cervesa a fer un tomb pels carrers on havia tingut la seu, les oficines i les rotatives l’Editorial Bruguera, en la qual moltísssims veïns del barri havien treballat, inclosos el Dani i el Freddy.

EDITORIAL BRUGUERA

Entre 1910 i 1915 Joan Bruguera Teixidó va fundar l’editorial El gato negro, que va ser l’empresa editorial més important en el període entre 1917 i 1936, tant per seu fons com per la seva projecció popular. La producció de l’editorial es centrava en novel·les d’acció i aventures publicades per entregues, els clàssics fulletons i, sobretot, còmics. En 1933 va morir Joan Bruguera i el van succeir al front de l’editorial els seus fills Pantaleó i Francesc Bruguera Grané. En 1936 El gato negro és intervenguda per un comitè obrer, la qual cosa no va impedir ni dificultar la producció  que va ser constant fins ben entrada la guerra.

Finalitzada la guerra civil, els fills de Joan Bruguera van reprendre les activitats d’El gato negro i considerant que aquest nom comercial havia cobert una etapa i no era adequat per l’etapa que s’iniciava, van canviar la marca, fundant l’Editorial Bruguera, que va néixer en 1939 com a empresa individual a nom de Pantaleó Bruguera, mentre que Francesc Bruguera estava en un segon planol, en funció de la seva situació personal de postguerra.

Així, els fills del fundador, Francesc i Pantaleó (succeïts, al seu torn, per alguns néts), crearen una empresa d’edició, arts gràfiques i distribució que, al llarg dels anys cinquanta i seixanta, dominà el mercat del quiosc amb publicacions infantils i juvenils i amb col·leccions de novel·les de consum, sobretot de temàtica rosa, amb Corín Tellado coma autora destacada , i de l’oest, àmbit en que predominaren les escrites per Marcial Lafuente Estefanía, si bé també s’hi dedicaren molts altres escriptors que recorregueren al pseudònim. Les novel·les d’aquesta segona temàtica, a més, s’exportaren a Amèrica. Durant els anys de màxima expansió, l’editorial arribà als 3.500.000 exemplars mensuals de còmics i 540.000 setmanals de llibres de butxaca. L’inici d’una línia de publicacions en català els anys seixanta coincidí amb l’entrada de Bruguera en el terreny de la literatura de qualitat, dins la qual difongué alguna col·lecció cèlebre: “Libro amigo”. A la primeria dels vuitanta una sèrie de circumstàncies, entre les quals destacà la crisi del mercat americà, precipità la seva fi, i els seus fons de còmics passaren a Ediciones B

Fonts:

Apuntes para una historia de los tebeos. Antonio Martin. Glenat.2000

Enciclopèdia de Barcelona Vol 1. Directors: Ramon Albech i Fugueras i Jesús Giralt i Radigales.2005

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.