Inici » Autor del mes, Destacat, Novetat, Teatre

L’autor del mes… Juan Mayorga

28 novembre 2012 Un Comentari

L'autor del mes... Juan MayorgaJuan Antonio Mayorga Ruano va néixer a Madrid l’any 1965. És llicenciat en matemàtiques i música i doctor en filosofia. Ha exercit com a professor de matemàtiques i, més darrerament, de Dramatúrgia i Filosofia a la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid (RESAD).

L’any 1989 va aconseguir per l’obra Siete hombres buenos un accèssit del “Marqués de Bradomín” que és considerat un dels premis més importants per a joves dramaturgs i que és el punt de connexió per a tot un seguit d’autors teatrals actualment consolidats als que s’ha anomenat “Generación Bradomin”, entre els que hi ha Sergi Belbel, Antonio Onetti, Eva Hibernia i Itziar Pascual entre d’altres.

Ha esta vinculat al col·lectiu Teatro del Astillero, Laboratorio de Dramaturgia Contemporanea, que va començar sent un lloc de trobada d’autors teatrals per acabar convertint-se en un espai d’investigació i d’intercanvi d’idees sobre l’escriptura dramàtica.

Ha treballat per al Centro Dramático Nacional i la Compañía de Teatro Clásico, amb producció pròpia però també com a adaptador d’obres d’autors clàssics i contemporanis com Calderón de la Barca, Lope de Vega, Dürrenmatt, Valle-Inclán, Shakespeare, Ibsen…

La seva popularitat, tot i tenir ja el reconeixement del món teatral, va venir de la seva col•laboració amb la companyia Animalario que va portar a escena Alejandro y Ana. Després de l’èxit d’aquesta primera trobada, vindrien noves col•laboracions amb Últimas palabras de Copito de Nieve, Hamelin, Penumbra

Entre d’altres premis, ha obtingut el Nacional de Teatro (2007), el Max a millor autor (2006 per Hamelin, 2008 per El chico de la última fila i 2009 per La tortuga de Darwin) i  el Max a la millor adaptació.

Forma part del Consell de Redacció de la publicació teatral Primer Acto.

L’any 2011 va fundar la companyia “La loca de la casa”, amb la que va debutar com a director amb l’obra La lengua en pedazos, text basat en l’obra de Santa Teresa de Jesús.

Una de les seves obres, El chico de la última fila, ha arribat aquest any al cinema de la mà del director François Ozon, amb el títol Dans la maison, que ha  guanyat la “Concha de Oro” del Festival de Cinema de San Sebastián d’aquest any.

Actualment és un dels dramaturgs espanyols contemporanis més representats no només a nivell espanyol, sinó també a nivell internacional i els seus textos s’han estrenat en escenaris d’arreu del món: Argentina, Costa Rica, Xile, Mèxic, EUA, França, Grècia, Irlanda, Noruega, Regne Unit, Ucraïna…

“Para mí el teatro es reunión”. Juan Mayorga

Juan Mayorga a les Biblioteques de Barcelona

 

One Comment »

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.