Inici » Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, Etapes, Itineraris literaris

La Felicitat: Etapa 11. Primera part

12 gener 2010 Sense Comentaris

Àngel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife 1845-Barcelona 1924) va ser un escriptor en llengua catalana.

Després de la mort del seu pare es va traslladar a viure amb el seu oncle a Catalunya des dels 7 anys d’edat i vivia entre Barcelona i El Vendrell.

A Barcelona, ben aviat aprengué català i s’hi identificà amb el moviment catalanista. Va unir-se al grup La Jove Catalunya i la revista La Gramalla. El 1871 fundà la revista La Renaixença de la qual va ser director durant 3 anys. El seu primer premi consistí en un accèssit als Jocs Florals de Barcelona pel poema Indibil i Mandoni. El 1876 va obtenir la Flor Natural, amb Cleopatra, i l’any següent es va convertir en mestre en Gai Saber en aconseguir la Flor Natural, la Viola d’or i argent i l’Englantina d’or per L’any mil, Romiatge i El darrer plany d’en Claris.

Àngel Guimerà

Les composicions poètiques de Guimerà foren recollides a Poesies(1887), Glorioses(1913), Segon llibre de poesies(1920) i Poesies (1924). El 1882 s’adherí al Centre Català i al grup polític de Valentí Almirall. El 1889 és escollit president de la Lliga de Catalunya. El 1892 és ponent de les Bases de Manresa per a la constitució nacional catalana. Fou un dels portadors del Memorial de Greuges a Madrid. El 1895 fou elegit president del Ateneu Barcelonés i pronuncià per primera vegada el discurs inaugural en català.

En 1904, l’Acadèmia sueca va preveure concedir-li el Nobel, però les pressions del Govern espanyol, que considerava poc convenient premiar un autor català i es va premiar José de Echegaray, que a banda de la seva pròpia obra , havia traduït al castellà obres de Guimerà.

Els seus discursos polítics foren publicats l’any 1906 amb el títol de Cants a la pàtria. El 23 de maig de 1909 la ciutat de Barcelona va retre al poeta un gran homenatge. El 1916 li fou atorgada la Creu d’ Honor per part del Govern francès.

Font: Viquipèdia

Altres recursos:

Vídeo sobre la biografia d’Àngel Guimerà a Edu3.cat
Notícia a la Vanguardia sobre la mort de l’escriptor

Deixa el teu comentari!

Afegeix el teu comentari, o bé afegeix links des del teu lloc web. També et pots subscriure als comentaris a partir de l'RSS.